Info

Cantarele electronice sunt indispensabile in anumite activitati comerciale. Fie ca le utilizati in piete, magazine alimentare, cofetarii, patiserii, coletarii, etc. , atata timp cat le folositi pentru  a vinde/presta un serviciu catre populatie este obligatoriu ca acestea sa fie omologate si verificate metrologic.

Cum recunosti un cantar care indeplineste normele in vigoare? Cele autorizate pentru a functiona pe piata au indicativul CE (sunt in conformitate cu normele UE), indicativul M ( sunt verificate metrologic), au inscriptionate numele producatorului/importatorului si seria.

Conform O.G. 20/1992, actualizata, art.3 “ mijloacele de masurare si masurarile care sunt utilizate in domenii de interes public privind sanatatea si siguranta populatiei, ordinea publica, protectia mediului, protectia consumatorilor, perceperea taxelor si impozitelor si corectitudinea tranzactiilor comerciale, care afecteaza direct sau indirect viata cetatenilor, se supun controlului metrologic legal.”

In vanzare sunt puse si cantare fara verificare metrologica, care, de multe ori ajung pe tarabele din piete si nu cantaresc corect. Evident vor fi diferente intre cantitatea cantarita si cea platita.

 De ce se ajunge aici? De cele mai multe ori din cauza pretului. Un cantar neautorizat costa intre 150-200 lei, pe cand unul omologat si cu verificare costa intre 450 – 550 lei. Diferenta de pret se datoreaza sumelor platite pentru a se efectua aceste verificari, sume care se varsa la bugetul de stat.

Si este la fel de important de stiut ca amenzile pentru cei care utilizeaza cantare fara metrologie nu sunt deloc mici, ele incepand de la 5.000 lei.

In concluzie este indicat (a se citi legal) sa va cumparati cantare avizate, care indeplinesc normele in vigoare. Daca nu este specificat in descrierea cantarului ca are verificare metrologica, intrebati comerciantul inainte de a achizitiona produsul respectiv.

Info Footer


Coş  

Nici un produs

0,00 Lei Livrare
0,00 Lei TVA
0,00 Lei Total

Prețurile includ TVA

Coş Plăteşte

Contactați-ne

Suntem disponibili 24/7

Telefon:0726.420.695

0733.230.145

0726.751.027

0733.231.388

0733.237.702